Skjermbilde 2025-04-09 145132.png 

Hva betyr aktivitets- og redegjørelsesplikten i praksis? 

I en tid med stadig strengere krav til likestilling og ikke-diskriminering er det viktig for arbeidsgivere å ha kontroll på aktivitets- og redegjørelsesplikten (ARP). For virksomheter med over 50 ansatte er det også et lovkrav å utarbeide en årlig rapport – og gjøre den offentlig tilgjengelig.  

"Aktivitets- og redegjørelsesplikten kan virke omfattende ved første øyekast, men handler i bunn og grunn om å skape en mer rettferdig og trygg arbeidsplass for alle. Det er både en plikt og en mulighet."  Oda Thuseth Johansen, HR-rådgiver i Admento 

Hvem har aktivitets- og redegjørelsesplikt?  

Loven pålegger alle arbeidsgivere i Norge til å jobbe aktivtmålrettet og planmessig for å skape mer likestilling og hindre diskriminering på arbeidsplassen. Helt konkret betyr det at det skal iverksettes tiltak og jobbes forebyggende for økt likestilling, selv om det ikke er kjent at noen diskrimineres. Arbeidet skal også dokumenteres og redegjøres for. Dette må din virksomhet gjøre: 

  • Alle virksomheter har aktivitetsplikt. Det betyr at man må aktivt arbeide for å fremme likestilling og forhindre diskriminering – og dokumentere at man gjør det. 

  • Private virksomheter med 20–50 ansatte har i tillegg til aktivitetsplikt en redegjørelsesplikt, dersom en av arbeidslivets parter krever det. 

  • Private virksomheter med over 50 ansattehar både aktivitets- og redegjørelsesplikt. Det betyr at man både må aktivt arbeide for å fremme likestilling og forhindre diskriminering, og redegjøre offentlig for arbeidet man gjør. 

Slik jobber du med aktivitets- og redegjørelsesplikten 

Å oppfylle aktivitetsplikten handler ikke om å gjøre alt på én gang, men å jobbe systematisk og stegvis. Det viktigste er at du kommer i gang – og at du kan vise hva som faktisk er gjort. Her er de fire stegene i arbeidet: 

1.  Kartleggeogundersøkedagens situasjon 

Virksomheten må kartlegge virksomhetens praksis innen sentrale områder (som for eksempel rekruttering, utviklingsmuligheter og tilrettelegging)– og vurdere disse opp mot ulike diskrimineringsgrunnlag(som for eksempelkjønn, etnisitetog religion).  

2.  Analysere årsakenetil identifiserte hindre og risikoer i punkt 1. 

Hva viser kartleggingen om hva som er årsaken til de utfordringene man har?Analysen gir retning for videre tiltak. 

3.  Iverksett tiltak basert på kartleggingen og analysen 

Bruk innsikten fra analysen til å sette i gang målrettede tiltak. Det kan for eksempel handle om opplæring, endretpraksis for rekruttering, forbedring av retningslinjer eller vurdering av interne prosesser. 

4.  Evaluere og vurdere resultatene av igangsatte tiltak 

Fungerer tiltakene? Har de ønsket effekt? Følg opp og juster ved behov. Arbeidet med likestilling og ikke-diskriminering er ikke en engangsøvelse, men en kontinuerlig prosess som må følges opp over tid. 

Dersom virksomheten har færre enn 50 ansatte vil det være nok at man dokumenterer internt hva man kommer frem til gjennom arbeidet med de fire punktene ovenfor. Men har man 50 eller flere ansatte, eller at en ansattrepresentant (f.eks. tillitsvalgt) krever det, må man i tillegg offentliggjøre redegjørelsen - som oftest i en rapport.  

 

Hvilke krav stilles til innholdet i en offentlig redegjørelse (ARP-rapport)?  

Redegjørelsesplikten innebærer at man som selskap må rapportere på likestilling – og den skal være todelt. Del 1 omhandler selskapets faktiske tilstand ulike parametere nevnt under, i en kvantitativ rapport. Del 2 skalbestå av en kvalitativ rapportering som beskriver blant annet hvordan bedriften arbeider med dette. Med andre ord; hvordan dere jobber med de fire stegene nevnt over.  

Del 1: Faktisk tilstand (Kvantitativ rapportering) 
  • Kjønnsbalanse totalt, og kjønnsbalanse på ulike stillingsnivåer/grupper 

  • Andel midlertidige ansatte, fordelt på kjønn 

  • Deltidsansatte (kjønnsforskjeller) 

  • Gjennomsnittlig antall uker foreldrepermisjon (kvinner/menn) 

  • Lønnsforskjeller på ulike nivåer (annet hvert år) 

  • Kjønnsforskjeller i ufrivillig deltid (annet hvert år) 

Del 2: Beskrivelse av hvordan dette gjøres i praksis (Kvalitativ rapportering) 

Rapporten skal også inneholde vurderinger av risiko for diskriminering og hvordan virksomheten jobber systematisk for å motvirke dette. Det kreves klare mål, medvirkning fra ansatte eller tillitsvalgte, og at rapporten styregodkjennes og legges ved årsberetningen. 

Frist for rapportering og kobling til andre rapporter 

Rapporten skal offentliggjøres innen 30. juni hvert år. Rapporten kan enten inngå i årsberetningen (dersom denne er offentlig), i bærekraftsrapporten, eller være et eget offentlig dokument som du kan kalle “Mangfolds - og likestillingsrapport”.  

Er du kunde hos Admento? Da har vi allerede god innsikt i din virksomhet og kan hente ut mye relevant informasjon fra regnskapssystemet. Det sparer tid og forenkler prosessen. 

 

Krav til likelønnskartlegging annethvert år 

Bedrifter med over 50 ansatte må gjennomføre likelønnskartlegging annethvert år. Kartleggingen innebærer blant annet å sammenligne lønn for kvinner og menn som utfører arbeid av lik verdi, basert på forhåndsdefinerte stillingsgrupper. 

"Dette arbeidet kan være både krevende og komplisert, da det å identifisere hensiktsmessige stillingsgrupper baseres på flere ulike faktorer. I tillegg erdet avgjørende å ivareta personvernet for alle ansatte. For å sikre at dette arbeidet gjøres på best mulig måte anbefaler vi å benytte seg av en rådgiver som kan bidra til en effektiv og trygg prosess for lønnskartleggingen." 

Oda Thuseth Johansen, HR-rådgiver i Admento 

Admento hjelper deg i gang! 

Vil du ha hjelp til å tolke kravene eller komme i gang? Vi tar gjerne en prat om hvordan vi kan hjelpe deg. Hos oss kan du få hjelp både steg for steg gjennom hele prosessen, eller som sparringspartner i deler av arbeidet eller etter behov. 

Ønsker du å vite hvordan vi kan hjelpe deg og din bedrift? La oss ta en prat:

Oda Thuseth Johansen

HR-rådgiver, Admento AS

Dato skrevet 15.04.2025 10:01.Endret 15.04.2025 11:07.

Meld deg på vårt nyhetsbrev!