I en tid med stadig strengere krav til likestilling og ikke-diskriminering er det viktig for arbeidsgivere å ha kontroll på aktivitets- og redegjørelsesplikten (ARP). For bedrifter med over 50 ansatte er dette ikke bare en anbefaling – det er et lovkrav. For mindre virksomheter er aktivitetsplikten fortsatt relevant for å redusere risikoen for diskriminering og styrke et inkluderende arbeidsmiljø.
Hvem er pliktig?
Virksomheter med over 50 ansatte må både arbeide aktivt for likestilling og rapportere offentlig om tiltakene de gjennomfører.
Virksomheter med mellom 20 og 50 ansatte har redegjørelsesplikt dersom det finnes tariffbundne tillitsvalgte.
Alle arbeidsgivere har aktivitetsplikt, uansett størrelse. Aktivitetsplikt innebærer at man må jobbe systematisk og aktivt med likestilling og forebygging av diskriminering på arbeidsplassen.
Sentrale steg i prosessen i arbeidet med aktivitets- og redegjørelsesplikten
Kartlegg likestilling og kjønn i din virksomhet regelmessig. Risikokartlegging av diskrimineringsgrunnlag er spesielt viktig, da dette er kjernen i et godt likestillingsarbeid. Det handler om å identifisere risiko for diskriminering og hindre forhold som motvirker likestilling. Dette legger grunnlaget for å iverksette forebyggende tiltak og sette mål for arbeidet.
Personvernhensyn og opprettholdelse av GDPR er avgjørende ved rapportering. Spesielt bør man være oppmerksom på stillingskategorier med få ansatte eller for få ansatte av hvert kjønn, slik at ingen enkeltpersoner kan identifiseres.
"Når det gjelder rapportering på likelønn, er det viktig å balansere åpenhet med personvern. Hvis det er for få ansatte i en stillingsgruppe, kan det føre til at enkeltpersoners lønn blir identifiserbar. Derfor anbefales det å aggregere data på et nivå som ivaretar anonymiteten, samtidig som man gir en troverdig oversikt over likelønnssituasjonen." – Oda Thuseth Johansen, HR-rådgiver i Admento.
Mange bedrifter synes det er krevende å utarbeide stillingsgrupper for videre kartlegging av likestilling i bedriften. Hensikten er å utarbeide stillingsgrupper basert på de objektive kravene til stillingene, og ikke stillingstittel eller ansatte som fyller stillingen. Målet er å ha stillingsgrupper bestående av arbeid av lik verdi.
Tillitsvalgte skal involveres i arbeidet med aktivitets- og redegjørelsesplikten. Ta med tillitsvalgte tidlig i prosessen for å sikre god medvirkning og forankring.
Redegjørelsen skal være offentlig tilgjengelig, slik at arbeidet kan ettergås.
LDO (Likestillings- og diskrimineringsombudet) kan føre tilsyn, og EU vil snart innføre strengere direktiver om likestilling. Det betyr at kravene til norske arbeidsgivere vil bli enda mer omfattende i årene som kommer. Ved å ta grep nå, unngår du problemer senere.
Arbeidet med aktivitets- og redegjørelsesplikten kan virke utfordrende og omfattende. Vi som er HR-rådgivere i Admento kan bistå deg gjennom hele prosessen. Fra kartlegging og analyse til utarbeidelse og oppfølging av konkrete tiltak, samt kvalitetssikring og utforming av den årlige redegjørelsen. Vi gjør komplekse krav enkle å forstå, slik at du kan fokusere på det viktigste – god ledelse og en trygg arbeidsplass.
Kontakt oss i Admento for å få hjelp med risikokartlegging, rapportering og tiltak for et mer inkluderende arbeidsmiljø.