ferie_sand (1).jpg

Ferie er jo godt, men er det også nyttig?

Er du typen som skal småjobbe en god del i en litt lengre ferie? Eller liker du å dele opp ferien i mange små ferier ut over året slik at du ikke går glipp av verken ting på jobb eller i fritiden?

Da er det nok mange som er som deg, men det er ikke sikkert det er det aller beste for verken kropp eller hode på sikt. Det er nemlig mange studier som tilsier at det å ta seg skikkelig ferie er viktig for helsa vår.  Hvis vi stuper inn i ferien med hodet fullt av tanker om alt vi ikke rakk verken på jobb eller hjemme, og bruker ferien til meldinger og mailer med jobb som "skal bare" fikse noen små ting, så påvirker det oss mer enn vi kanskje innser. 

Studier som har fulgt medarbeidere over flere år har vist at det har vært høyere dødsrisiko for de som ikke har tatt ut ferie, eller derigjennom jobbet med stressmestring og avkobling på godt nok vis. Studien som er gjengitt i forskning.no viser til at verken sunt kosthold eller trening helt kompenserer for det å faktisk ta seg helt fri (du kan lese en liten opsummering her: https://www.escardio.org/The-ESC/Press-Office/Press-releases/Take-a-vacation-it-could-prolong-your-life). Dette høres jo dramatisk ut, men også av mer dagligdagse ting vi ser etter viser flere studier at ferie gir deg muligheten til nødvendig hvile og restitusjon, og derigjennom mer positive følelser og reduserer opplevelsen av å være utbrent. Samtidig kan ferien kan gi økt jobbengasjement og arbeidsglede. Helse og velvære blir også bedre av ferie og du får høyere energinivå og tiltakslyst, i følge professor Christina Nerstad ved OsloMet. 

En lang og god ferie eller kortere hyppige ferier? 

På noen områder spriker forskernes råd. Noen mener at for å få en god helsegevinst gjennom restitusjon så trenger en minimun 3 uker sammenhengende ferie. Da rekker kroppen og hodet å koble helt ut og nivåene av stresshormoner i kroppen reduseres. Andre studier peker på at den gode effekten av ferie daler raskt etter en er tilbake på jobb, så det beste er å ha kortere og hyppigere ferieavbrudd. Det som det imidlertid er stor enighet rundt, det er at det lønner seg å ta seg helt fri når en har fri. I yrker der det kreves mye tankearbeid og en ofte "er på" hele året, er det også viktig å bruke helgene godt og klare å holde seg unna de små arbeidsoppgavene som gjerne sniker seg inn når en kikker innom mailboksen en liten tur eller bare skal fikse noen små arbeidsoppgaver. 

Noen gode råd når det gjelder ferietid: 

  • Bruk litt tid på å glede deg til ferien. Forskningen viser også at det å glede seg og ha positive forventninger til selve ferien, kan forsterke de positive konsekvensene av ferie. 
  • Bruk litt tid før ferien på å avklare forventninger til ferien, så er det større sannsynlighet for at det du har gledet det til faktisk skjer. 
  • Tenk gjennom hva du vil fylle ferien med. Alt er kanskje ikke like frivillig, men noen opplevelser av å styre tiden selv, fylle på med positive erfaringer og gjøre ting vi mestrer er viktig for opplevelsen vår også i ferien. 
  • Hvordan kan du få feriefølelsen til å vare litt lengre? Legg en plan for å skape noen gode opplevelser også i vanlige helger, der du klarer å koble av og restituere deg. 
  • Legg vekk smarttelefonen i perioder, og skru av pushvarsler på epost etc. Gi beskjed på jobb at dersom det dukker opp hastesaker bør du bli oppringt eller få sms, så slipper du sjekke mail så ofte. 
  • Som leder bør du ha fokus på at det er lov, og ønsket at medarbeiderne tar seg ferie. Dette er positivt for å restituere seg og levere godt resten av året. 
  • Vær aktiv også i ferien. Flere uker i ro kan være behagelig, men legg inn noen aktive økter på beina, sykkel, ved svømming etc så reduseres stresset ytterligere. 
  • Kombiner alkohol og ferie med måte. Det er lov å kose seg, men en blir sliten også i ferien av for stort alkoholforbruk. 

Jeg vet selv at det er lettere å si en skal koble helt ut og legge vekk mobilen enn det som faktisk er reelt i forhold til å gjøre det. Likevel har det en effekt å tenke gjennom dette og sette seg noen mål. Hvis det allerede er avklart at kollegaer kan sende melding eller ringe dersom det er noe som haster, så er det lettere å legge jobben og eposten fra seg i lengre perioder. Og dersom en har en arbeidsgiver som oppfordrer til at det å koble ut er positivt, så er det også lettere å senke skuldrene og ikke skulle være så "flink" også i ferien. 

Så med dette håper jeg alle kan ta seg en vel fortjent og god ferie, der skuldre senkes og hvilepulsen kommer sigende etterhvert. 

GOD SOMMER! 

Lars P. Elvedal

HR- & kommunikasjonsdirektør , Admento

Dato skrevet 08.07.2022 14:32.Endret 11.07.2022 11:05.

Meld deg på vårt nyhetsbrev!