Skjermbilde 2025-04-10 082811.png 

Lønn eller utbytte i 2025 – hva lønner seg? Her er 7 faktorer du bør tenke gjennom. 

Vurderer du å ta ut penger fra eget AS i 2025? Da bør du kjenne forskjellen på lønn og utbytte – og vite hva som faktisk lønner seg. For mange er lønn det mest gunstige valget. Men hva som er gunstigst i ditt tilfelle, avhenger av flere faktorer, for eksempel - pensjon, annen inntekt og selskapets økonomi. 

"Mange undervurderer hvor mange små faktorer som faktisk spiller inn. Det er summen som avgjør, og derfor er det viktig å se på helheten – ikke bare skatteprosenten," sier Peder Haugset, seniorrådgiver. Han har lang erfaring i rådgivning for eiere i små og mellomstore selskaper. Nedenfor deler han en oversikt over regler, grenser og muligheter – og hvordan du best kan planlegge videre. 

  

7 faktorer du bør tenke gjennom før du bestemmer deg for lønn eller utbytte  

Valget mellom lønn og utbytte handler ikke bare om skatt. Det påvirker også rettigheter, pensjon og hvordan du rapporteres til NAV. Her er noen faktorer du bør vurdere: 

  1. Pensjon og trygderettigheter 
    For å kunne ha rett til sykepenger, dagpenger eller pensjon, må du ha lønnsinntekt. Maksimal pensjonsopptjening i folketrygden får du ved en årlig inntekt tilsvarende 7,1 G – som i 2025 utgjør kr  880.600,-. Utbytte regnes ikke som pensjonsgivende inntekt, og gir derfor ingen opptjening i folketrygden.
  2.  Arbeidsgiveravgiftsone (AGA-sone) 
     Arbeidsgiveravgift er en prosentvis kostnad på lønn som selskapet ditt betaler til staten. Satsen varierer fra 0 % til 14,1 %, avhengig av hvor i landet selskapet er registrert. Bor eller driver du virksomhet i en lav AGA-sone, kan lønn være et betydelig bedre alternativ til utbytte.  
  3. Fri egenkapital i selskapet 
     For å kunne ta ut utbytte, må selskapet ha fri egenkapital. Det er ikke tillatt å ta ut mer enn selskapet har tilgjengelig i verdier. Det er lov å gå i minus i et AS, f.eks. på grunn av driftskostnader, men det er ikke lov å ta ut utbytte som tømmer selskapet for verdier. Du må ha fri egenkapital, og kan ikke drive på kreditors regning.
  4. Hvor mye lønn du allerede har tatt ut 
     Dette avgjør hvor mye du mangler før du når maksimal pensjonsopptjening, og hvor mye ekstra skatt det innebærer å ta ut mer – for eksempel fordi du trår inn i neste skattetrinn, som innebærer høyere marginalskatt på overskytende beløp.
  5. Annen inntekt 
     Total inntekt – inkludert lønn fra andre arbeidsgivere, personinntekter fra næring – påvirker hvor mye du bør ta ut i lønn eller utbytte. Husk at totalinntekten din også avgjør hvilket skattetrinn du havner i, og dermed hvor høy marginalskatt du får på neste krone du tar ut.
  6. Ytelser fra NAV (uføretrygd m.m.) 
     Både lønn og utbytte kan føre til avkortning i ytelser. Dette gjelder også hvis NAV vurderer at du har jobbet i selskapet uten å ta ut lønn. Alderspensjon fra folketrygden avkortes aldri mot andre inntekter.
  7. Likviditet og skattemessig timing 
     Lønn må utbetales og rapporteres innen årets slutt for å telle med. Utbytte besluttes senere, men skatt på selskapets overskudd kommer året etter, og utbytte utbetales til aksjonæren og beskattes på dennes hånd.   

  

Når må du bestemme deg for lønn eller utbytte? 

Valget gjelder for inntektsåret 2025, og må derfor tas i løpet av året. For at lønn skal telle med i skattemeldingen og gi pensjonsopptjening, må den utbetales og innberettes innen 31. desember 2025. 

Mange kommer sent i gang med å ta tak i dette og oppdager hva de burde ha gjort først når det er for ent. Vi anbefaler deg derfor å gjøre vurderingen i god tid.  

  

Slik hjelper vi deg med å ta det riktige valget 

Vi bruker et beregningsverktøy som gjør det enklere å sammenligne lønn og utbytte i kroner og øre. Vi kan bruke dette verktøyet til å vurdere hva som faktisk lønner seg – basert på din situasjon. 

Vi hjelper deg å se: 

  • Hva du sitter igjen med etter skatt 

  • Hva kostnaden for selskapet ditt blir 

  • Hvordan det påvirker pensjonsopptjening og trygderettigheter 

  

Ta kontakt med oss – så finner vi ut hva som lønner seg for deg. 

  

FAKTABOKS: 

Ofte stilte spørsmål (FAQ) 

Hva er forskjellen på lønn og utbytte?  
Lønn gir rett til pensjonsopptjening, sykepenger og dagpenger, men innebærer også arbeidsgiveravgift og høyere kostnader for selskapet. Utbytte må aksjonæren(e) skatte av, og gir ingen trygderettigheter.  

Hvorfor er hovedregelen at lønn opp til kr 942. 400,- lønner seg? 
 Dette trekkes frem som et viktig lønnsnivå fordi det er innslagspunktet for trinn 4 i trinnskatten. Over dette øker marginalskatten, og det blir da ofte mer gunstig å vurdere utbytte. Lønn opp til dette nivået gir full opptjening av pensjon og sykepenger. Utbytte gjør ikke det.  

Hva er marginalskatt?  
Marginalskatt er skatten du betaler på den siste kronen du tjener – altså den høyeste skattesatsen du møter. Den øker når du går over innslagspunktene i trinnskatten. 

Hvor mye må jeg betale ut i lønn for å få maksimal pensjonsopptjening i folketrygden?  
Du må ha en lønnsinntekt tilsvarende 7,1 G. I 2025 er dette 880 600 kroner. 

Hvordan fungerer det med lønn eller utbytte i enkeltpersonsforetak?  
I et enkeltpersonforetak (ENK) er det hverken lønn til innehaver eller utbytte - overskudd beskattes som alminnelig inntekt. I tillegg beregnes personinntekt basert blant annet på overskudd, skjermingsrente, lånerenter og anleggsmidler. Personinntekten gir grunnlag for pensjon og NAV-rettigheter, men du må selv sette av til skatt og sparing. 

Hva er best for bedriften; lønn eller utbytte?  
For et aksjeselskap (AS) har det som regel ikke stor økonomisk betydning om du tar ut lønn eller utbytte – men tidspunkt og rekkefølge har. Tar du ut lønn, påløper kostnaden og arbeidsgiveravgiften med en gang. Ved utbytte må du først betale skatt i selskapet, og deretter utbytteskatt. 

Kan jeg vente til januar med å ta ut lønn for 2025?  
Nei. For at lønn skal gi pensjonsopptjening og komme med i skattemeldingen for 2025, må den utbetales og innberettes senest 31. desember 2025. 

Hva hvis jeg mottar arbeidsavklaringspenger eller sykepenger?  
Da bør du være ekstra forsiktig. Både lønn og utbytte kan føre til avkortning eller spørsmål fra NAV - også hvis de mener du har jobbet i selskapet uten å ta ut lønn. 

Ønsker du å vite hvordan vi kan hjelpe deg og din bedrift? La oss ta en prat:

Dato skrevet 10.04.2025 08:26.Endret 15.04.2025 11:06.

Meld deg på vårt nyhetsbrev!